Accueil » Onderzoeken » Virtuele coloscopie

Onderzoek dat het mogelijk maakt om de dikke darm volledig te analyseren en kanker op te sporen.

Principe
Onderzoek
Voordelen
Nadelen

Principe

Een virtuele coloscopie (coloscopie door scanner) is een uiterst precieze methode voor de analyse van de dikke darm en het opsporen van poliepen en kanker. Aan de hand van de gegevens verzameld tijdens het onderzoek worden 2D-beelden gemaakt (klassieke tomodensimetrische beelden) en 3D-weergaven waarmee de binnenkant van de dikke darm kan worden bekeken.

Een virtuele coloscopie kan een alternatief zijn voor de klassieke coloscopie bij contra-indicaties of indien de klassieke methode niet mogelijk is door een anatomische afwijking of een tumor.

Dit onderzoek gebeurt zonder verdoving.

Het wordt echter goed verdragen door de patiënten. In ons Centrum wordt de dikke darm namelijk opgeblazen met CO2 in plaats van lucht, wat het comfort van de patiënt verbetert.

Onderzoek

Voorbereiding

Een grondige voorbereiding is cruciaal voor goede resultaten!

Het blad met de instructies voor de voorbereiding en de producten om aan te kopen in de apotheek is beschikbaar in het Centrum voor Radiologie.

Verloop

Duur van het onderzoek: 15 tot 20 minuten

1. Inbrengen van een kleine rectale sonde.

2. Inblazing van koolzuurgas (CO2).

3. Intraveneuze injectie met krampwerend middel (Buscopan).

4. Er worden twee opnames gemaakt: 1 op de buik en 1 op de rug

Het koolzuurgas wordt zeer snel opgenomen door de ingewanden. Na het onderzoek ondervindt de patiënt dan ook geen ongemak. Tijdens het onderzoek veroorzaakt het koolzuurgas wel een opgeblazen, zwaar gevoel in de buik. Dat ongemak verdwijnt echter al snel na afloop van het onderzoek. De CO2 wordt namelijk snel geabsorbeerd door de slijmvliezen in de buik (150 keer sneller dan stikstof bij gebruik van lucht). Op die manier wordt het koolzuurgas snel afgevoerd via de longen. De patiënt ervaart dus geen langdurige pijn door een opgeblazen gevoel of krampen en ondervindt geen hinder door winden.

De veiligheid van de patiënt tijdens het inblazen wordt verzekerd door overdrukkleppen en een automatische debietregeling die overdruk voorkomt.

Voordelen

+ Comfort
+ Duur
+ Geen verdoving
+ De normale (professionele) activiteiten kunnen meteen na het onderzoek worden hervat.
+ Mogelijk om de dikke darm te onderzoeken voorbij een vernauwing.
+ Indien de voorbereiding en de techniek strikt worden toegepast (en alleen dan), kan de ervaring vergeleken worden met die van een klassieke coloscopie.
+ Geen complicaties

Nadelen

– Wordt een letsel ontdekt, dan is een coloscopie nodig om het weg te nemen.